Милан Бесарабић

Милан Бесарабић, рођен 16.априла 1908.године у Чачку, био је познати вајар.

Детињство проводи у Великом Градишту на имању свога деде.Полази у основну школу коју завршава у Крагујевцу, преко Охрида, Битоља и Подгорице где му отац Душан постаје командант града. Након три године долази у Београд где уписује гимназију, школске 1927/28. године. Након гимназије уписује Правни факултет Унивезитета у Београду на ком стиче диплому правника 1932. године. Паралелно са академским, стиче и музичко образовање, и то учећи да свира виолину и клавир.

После дипломирања на Уметничкој школи коју је уписао након завршеног Правног факултета Милан Бесарабић има част да исте године (1938. године) отвара изложбу “Ученици Уметничке школе излажу” са уводним речима: “Помогните нас, сви ви који то можете…”Прву самосталну изложбу (1940. године) отвара у Малој сали Уметничког павиљона.

После 100. рођендана и даље пише песме, компонује, слика аквареле и са пуно искрене радости прима у посету бивше ученике. Добитник многих признања, домаћих и међународних, међу којима му је најдраже признање национална пензија за допринос српској култури.

У Београду је провео највећи део живота. У позним годинама био је најстарији ликовини уметник у Србији и најстарији члан УЛУС-а (од 1939. године). Преминуо је 2011. године.

Дизајнирајте овакво веб-место уз помоћ WordPress.com
Започни